TÉMÁK, Kategóriák

Az orvostudomány hasznos vívmánya: A himlő elleni védőoltás

579
HOZZÁSZÓLÁS:

Az emberek már régen megpróbáltak oltással védekezni a fertőzések ellen. így pl. az ókori Kínában egyfajta himlő elleni oltást alkalmaztak: himlőben megbetegedett emberek gennyes hólyagocskáinak tartalmát dörzsölték be az egészséges emberek bőrébe. Ez a módszer, amelyet ‘variolációnak’ neveztek, valóban bizonyos védelmet jelentett, amennyiben az illető, akit így kezeltek, nem betegedett meg azonnal himlőben.

A himlő rendkívül ragályos vírusos betegség, még századunk elején is egész népeket tartott rettegésben.

Az orvostudomány leghasznosabb vívmánya

A 20. század elejéig a fertőző betegségek igen gyakoriak voltak az egész világon, óriási terheket róva az egyes államokra.

A rendszeresen visszatérő járványokban (lásd. himlő, diftéria, kolera, szamárköhögés, gyermekbénulás, tbc stb.) a betegek 20-40 százaléka meghalt.
Ezért is lett az orvostudomány leghasznosabb és legtöbb emberéletet megmentő vívmánya a védőoltások feltalálása. A védőoltásoknak köszönhetően sikerült például teljesen legyőzni a fekete himlőt (Régebben egyszerűen ‘himlőnek’ nevezték).

Az utolsó halálesetet Szomáliában regisztrálták 1978-ban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO, World Health Organisation) 1980-ra kijelentette, hogy a himlőt sikerült az egész világon leküzdeni.

Mi az immunizáció?

Az immunizáció során oltással, vakcinával immunizálják az emberi szervezetet valamilyen fertőző betegség ellen. Az immunizáció lehet aktív és passzív.

>>> A passzív immunizálás során más emberekben termelt immunglobulinokat adnak be. Ezek az immunglobulinok gyorsan képesek elpusztítani a kórokozókat, de nem nyújtanak hosszú ideig védelmet.

A passzív immunizálási azok a személyek kapják, akik a családban vagy a munkahelyen érintkeztek a fertőző beteggel, és szükség van a gyors védelemre.

>>> Az aktív immunizálás során olyan gyengített kórokozókat juttatnak az emberi szervezetbe, amelyek beindítják a fertőzésekkor szokásos immunválaszt, de betegséget nem okoznak.

Másik lehetőség a vírusok vagy baktériumok egyes részeinek a bejuttatása, melyek ugyanolyan immunválaszt váltanak ki, mintha fertőzés történt volna. Az aktív immunizálással kapott védelem specifikus, tehát csak az adott vakcinával kapott kórokozó ellen hatásos.

Az aktív immunizáláson átesett szervezet ,,emlékezik” az adott fertőzésre, a vérben keringenek az ellenanyagok, a limfocitákban ott van az információ, milyen ellenanyagot kell termelni fertőzés esetén. Ez az immunitás a memóriasejtekben raktározódik, és a kórokozókkal való tényleges találkozás (megfertőződés) esetén a szervezet már felkészülten várja a velük való küzdelmet.

Ilyen aktív immunizálás történik pl. a kötelező gyermekkori védőoltások során.

579
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]