A csipkebogyómag-olajról röviden
A csipkebogyómag-olaj a Rosa canina, vagyis a vadrózsa bokor magjaiból származó, értékes vegyületekben gazdag növényi olaj. Ezt az olajat egészségügyi és szépségápolási előnyei miatt az egyiptomi, a maya és az ősi amerikai kultúrákban is előszeretettel alkalmazták. A hidegen sajtolás megőrzi a csipkebogyómag tápanyagait, beleértve a különböző vitaminokat, antioxidánsokat és esszenciális zsírsavakat is.
Az olaj egyik kiemelkedő hatóanyaga az E-vitamin, amely erős antioxidánsként ismert bőrvédő és -regeneráló képességeiről. Emellett jelentős mennyiségben tartalmaz omega zsírsavakat is, beleértve az omega-3 (alfa-linolénsav), omega-6 (linolsav) és omega-9 (olajsav) zsírsavakat, amelyek kulcsfontosságúak a bőr egészségének, rugalmasságának és védőfunkciójának fenntartásában. Alacsony komedogenitási értéke révén a csipkebogyómag-olaj különösen alkalmas arra, hogy táplálja a bőrt anélkül, hogy eltömítené a pórusokat, így szinte minden bőrtípus számára megfelelő. A csipkebogyómag-olaj alkalmazása azonban számos más módon is előnyös lehet, így a következőkben nemcsak bőrvédő hatásairól, hanem más jótékony tulajdonságairól is olvashatunk.
10 érv a csipkebogyómag-olaj alkalmazása mellett
1. Segít a bőr hidratálásában és renegerálásában
A csipkebogyómag-olaj gazdag A-vitaminban és C-vitaminban, valamint esszenciális zsírsavakban, így képes mélyen hidratálni a bőrt, fokozni a kollagén termelését, elősegíteni a sejtek regenerálódását, illetve javítani a sérült bőrszöveteket. Így nemcsak száraz bőr, hanem hegek és striák esetén is előnyös lehet az alkalmazása.
2. Lassíthatja a bőröregedést
A csipkebogyómag-olajban található E-vitamin és omega zsírsavak hatásosak az oxidatív stressz ellen, és javítják a bőr rugalmasságát, késleltetve a ráncok és szarkalábak megjelenését és elmélyülését.
3. Javíthatja a bőrtónust és halványíthatja a bőrpigmentációt
Magas C-vitamintartalmának és A-vitamintartalmának köszönhetően a csipkebogyómag-olaj segíthet az akné okozta hegek és a bőrpigmentáció halványításában, valamint a bőrtónus kiegyenlítésében is.
4. Csillapíthatja a gyulladásos bőrpanaszokat
A csipkebogyómag-olajban található antioxidánsok és omega zsírsavak egyedi keveréke csökkentheti a bőr gyulladását, ami előnyös olyan állapotok kezelésében, mint az ekcéma, a pikkelysömör, és a rosacea.
5. Megelőzheti a korai öregedést
Erőteljes antioxidáns hatásának köszönhetően a csipkebogyómag-olaj fogyasztása képes védelmet biztosítani a kölönböző környezeti stresszorokkal szemben, ami nem csak a bőr, hanem a szervezet korai öregedését is segíthet megelőzni.
6. Védheti az ízületek egészségét
A csipkebogyómag-olaj figyelemre méltó gyulladáscsökkentő tulajdonságai képesek enyhíteni az ízületi fájdalmat és merevséget, így bevitele különösen előnyös lehet az artritiszben szenvedők számára.
7. Óvhatja a szív- és érrendszer egészségét
A csipkebogyómag-olaj omega zsírsavai hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez az egészséges koleszterinszint és vérnyomás fenntartásával.
8. Támogathatja az immunrendszert
A csipkebogyómag-olajban gazdagon megtalálható A-vitamin, C-vitamin és E-vitamin erősíthetik az immunrendszert, növelve a szervezet ellenálló képességét a kórokozókkal szemben.
9. Fokozhatja az emésztőrendszer egészségét
Az antioxidánsokban gazdag csipkebogyómag-olaj fogyasztása támogathatja az emésztőrendszer általános egészségét, és védelmet nyújthat a gyulladások és az oxidatív károsodás okozta emésztőrendszeri panaszok ellen.
10. Táplálhatja a hajat és a fejbőrt
A csipkebogyómag-olaj zsírsavai külsőleg és belsőleg alkalmazva képesek hidratálni a fejbőrt és a hajat, elősegítve az egészséges, korpamentes fejbőrt és a fényes tincseket.
Javasolt termék: Mannavita Csipkebogyómag-olaj
A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!
Források:
https://www.tandfonline.com/10.1080/10942
https://www.mdpi.com/1422-0067/18/6/1137
https://link.springer.com/10.1007/s10341-02
https://www.mdpi.com/1422-0067/19/1/70
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30199901/
Fotó: Lance Reis