Kurkuma – túladagolhatjuk-e ezt az értékes fűszernövényt?

A kurkuma az elmúlt időszakban nagyon népszerűvé vált. Bár jótékony hatásai miatt egyre többen fogyasztják, a szakemberek óvatosságra intenek! Nézzük miért!

A kurkuma Dél-Ázsiából származik. Ez a sárga színű, különleges fűszer számos indiai étel nélkülözhetetlen összetevője. Jótékony hatásai miatt már Európában, sőt a világ szinte minden részén fogyasztják.

A jellegzetesen élénk színű kurkumagyökeret általában megszárítják, porrá őrlik és így használják fel. Főleg szénhidrátokból, keményítőből és rostokból áll, azonban a többi fűszernövényhez hasonlóan a kurkuma is számos növényi vegyületet és tápanyagot tartalmaz.

Miért fogyasztják az emberek a kurkumát?

Ázsiában a kurkumát elsősorban fűszerként, az ételekhez adagolva fogyasztják. Különleges ízélményt és színvilágot kölcsönöz az ételeknek, talán ezért is olyan népszerű ezen a vidéken. Mára már tudjuk, hogy az élményen kívül mást is tartogat nekünk ez a keleti csodanövény.

Kutatók megfigyelték, hogy a kurkuma, illetve a fő hatóanyaga a kurkumin:

  • csökkentheti a szervezetben fellépő gyulladásokat
  • erős antioxidáns hatású
  • pozitív hatással lehet az erek állapotára, a vérnyomásra és a keringésre
  • csökkentheti a szívinfarktus kialakulásának kockázatát

Melyek lehetnek a kurkuma és a kurkumin káros hatásai?

A szakemberek szerint a kurkuma, illetve a fő hatóanyaga a kurkumin általában biztonságosnak tekinthető, és komoly mellékhatások nélkül fogyasztható. Ennek ellenére néhányan, akik nagyobb dózisban fogyasztották, mellékhatásokról számoltak be.

A kurkuma 2% oxalátot tartalmaz. Hosszú időn keresztül, nagy dózisokban fogyasztva hozzájárulhat a vesekövek kialakulásához az arra hajlamos személyeknél.

A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy körültekintőnek kell lenni a kurkumát tartalmazó étrend-kiegészítők vásárlásával kapcsolatban, mert nem minden kereskedelmi kurkuma por teljesen tiszta. Sajnos előfordul, hogy némelyik terméket hamisítják, valamint olyan adalékanyagokat kevernek bele, amelyek mérgezőek lehetnek. Az sem ritka, hogy olyan töltőanyagokat kevernek bele, mint például a maniókakeményítő, árpa-, búza- vagy rozsliszt, amellyel növelik a térfogatot, de rontják a minőséget. Súlyosabb esetekben a kurkumapor ólmot is tartalmazhat.

A kurkumin-kiegészítők biztonságosnak tekinthetők, alacsony dózis esetén nem valószínű, hogy mellékhatásokat okoznak. Ezzel kapcsolatban több vizsgálatot is végeztek, mely során megfigyelték, hogy bizonyos mennyiségű kurkumin rendszeres fogyasztása okoz-e bármilyen mellékhatást. Arra a következtetésre jutottak, hogy napi 490 mg kurkumin, 1 hétig történő fogyasztása nem okoz problémát. Egy hosszabb vizsgálat során arra is fény derült, hogy napi 1200-2400 mg kurkumin 2-6 hétig történő folyamatos alkalmazása sem járt káros hatásokkal.


A szakemberek szerint azok, akik ennek ellenére mégis mellékhatásokat tapasztaltak, az alábbiakról számoltak be:

  • emésztési problémák: olyan panaszokat tapasztaltak, mint például hasmenés, puffadás és savas reflux
  • fejfájás
  • hányinger
  • bőrkiütés: nagyon ritkán, de előfordulhat kiütés a bőrön, bár ezt leginkább olyanok esetében figyelték meg, akik 8000 mg, vagy afeletti mennyiséget fogyasztottak

Ezeknél nagyobb mennyiséget egyelőre csak állatkísérletek keretében adtak be patkányok számára. Megfigyelték, hogy hosszú időn keresztül (3-24 hónapig) napi 2600mg/kg testtömeg dózis esetén kialakulhatnak olyan súlyos mellékhatások, mint például a máj méretének növekedése, foltos szőrhullás, gyomorfekély, gyulladás, bél- esetleg májrák.

Mennyi a biztonságos mennyiség?

Konkrét ajánlás egyelőre nincs azzal kapcsolatban, hogy mennyi a kurkuma napi fogyasztásának felső határa, annyit azonban megállapítottak a szakemberek, hogy a napi 3600-8000 mg-os dózisok nem okoznak súlyos mellékhatásokat. Arra azért figyeljünk, hogy ha a kurkumapor, illetve az étrend-kiegészítő fogyasztása közben a fenti tüneteket tapasztaljuk, akkor hagyjuk abba az adott készítmény fogyasztását.

A legfontosabb dolog, hogy csak megbízható forrásból származó kurkumaport, illetve kurkumint tartalmazó étrend-kiegészítőt vásároljunk, mert csak így lehetünk biztosak abban, hogy a gyártó által ajánlott fogyasztási mennyiség nem okozhat gondot.

A KURKUNEX étrend-kiegészítő kapszula biztonságos választás. Tartalmaz kurkuma kivonatot, kurkumát, gyömbér kivonatot, fekete bors és cayenne bors kivonatot, valamint cinket és B6-vitamint.

A kurkuma hatóanyaga a kurkumin, a természet egyik legerősebb gyulladáscsökkentő vegyülete, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen formában jut be a szervezetünkbe. Önmagában nehezen szívódik fel, így fontos, hogy legyenek mellett más anyagok is, mint például a fekete bors kivonata, de a fekete borson kívül a cink és a B6-vitamin is hozzájárul a kurkumin még jobb hasznosulásához a szervezetünkben.

KURKUNEX kapszula mindezeket a gyógynövényeket koncentráltan tartalmazza.
Fogyasztása ajánlott az alábbi esetekben:

  • gyulladásos panaszok
  • ízületi gyulladás, porckopás
  • bélrendszeri gyulladások
  • memória javítása
  • májgyulladás, májzsugor
  • depresszió, szorongás

Naponta 3x1 kapszula bevétele javasolt, amelyet étkezés közben fogyasszunk el. Amennyiben orvosi kezelés alatt állunk, illetve rendszeresen gyógyszert szedünk, akkor a Kurkunex rendszeres szedéséről egyeztessünk kezelőorvosunkkal.

Forrás:
https://www.healthline.com/nutrition/turmeric-side-effects
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17044766
https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-turmeric
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12676044
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25214856
https://www.mannavita.hu/gyogynovenyek/kurkunex-kapszula-90db

 

 

Életmód- és táplálkozási tanácsadó. Szakértője a reform élelmiszereknek, diétáknak, mikro- és makro tápanyagoknak.
Jelenleg Összesen 849 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute