Az inozitol főbb élettani szerepei és legkiválóbb forrásai

Az inozitol számos területen előnyös lehet, a vércukorszint szabályozásától kezdve a pánikbetegség kezeléséig. Tudjunk meg róla többet!

Az inozitol főbb élettani szerepei és legkiválóbb forrásai

Az inozitolról röviden

Az inozitol egy mind a növényi, mind az állati szövetekben megtalálható szénhidrát. Bár technikailag nem vitamin, bizonyos tulajdonságai miatt gyakran a B-vitaminok közé sorolják. Az emberi szervezet maga is képes az inozitol előállítására, melyhez glükózt használ fel a vesékben. Ennek ellenére az étrendi inozitolforrások kulcsfontosságúak az inozitol megfelelő szintjének fenntartásához a szervezetben, hiszen az inozitol elengedhetetlen számos biológiai folyamat lebonyolításához, és egészségünk hosszútávú megőrzéséhez. A következőkből kiderül, hogy milyen fontos folyamatokban játszik szerepet az inozitol, illetve, hogy hogyan gondoskodhatunk megfelelő szintjéről.


Az inozitol főbb élettani szerepei

Hozzájárul a sejtek közötti kommunikációhoz

Az inozitol alapvető komponense a foszfolipideknek, amelyek elengedhetetlen összetevői a sejthártyának. A sejthártya szabályozza, hogy mi lép be és ki a sejtekből, elősegíti a sejtek közötti kommunikációt, így kritikus szerepet játszik a jelátviteli folyamatokban. Az inozitol jelenléte a foszfolipidekben segít fenntartani a sejthártya integritását, biztosítva, hogy a sejtek hatékonyan léphessenek interakcióba környezetükkel, és fenntarthassák a homeosztázist.

Részt vesz az inzulin jelátvitelében

Az inozitol, különösen inozitol-foszfát formájában, részt vesz az inzulin jelátvitelében, mely elengedhetetlen a vércukorszint szabályozásához. Kulcsfontosságú továbbá az anyagcsere-folyamatok megfelelő lebonyolításához, és a hatékony energiatermeléshez is. Az inzulin jelátviteli útvonalaiban bekövetkező zavarok összefüggésbe hozhatók például a cukorbetegséggel, és más komoly panaszokkal is.

Támogathatja az idegrendszert

Az inozitol hozzájárul a neurotranszmitterek, mint például a szerotonin és a dopamin megfelelő működéséhez, amelyek kritikusak a hangulat szabályozása, a kognitív funkciók megőrzése és az általános agyműködés szempontjából is. 

Segíthet a mentális egészség megőrzésében

Egyes kutatások szerint az inozitol előnyösen alkalmazható olyan állapotok esetén, mint például a depresszió, a pánikbetegség, és az obszesszív-kompulzív zavar. Az inozitol szakszerű alkalmazása segíthet enyhíteni az ezekkel az állapotokkal összefüggő tüneteket, mely részben az inozitol neurotranszmitterek működésére gyakorolt hatásának köszönhető.

Óvhatja a reproduktív rendszert

Egy policisztás ovárium szindrómában (PCOS) szenvedő nőket vizsgáló tanulmány szerint az inozitol, különösen a myo-inozitol, képes javítani az inzulinérzékenységet PCOS esetén, ami jelentős fejlemény, mivel az inzulinrezisztencia a rendellenesség egy gyakori jellemzője. Továbbá, a myo-inozitol alkalmazása összefüggésbe hozható a jobb peteérési funkcióval és a fokozott termékenységgel PCOS-ben szenvedő nőknél. Ezek a hatások kiemelik az inozitol potenciálját, mint a reproduktív egészség támogatását szolgáló hatóanyag, különösen az anyagcserét és hormonális egyensúlyt érintő zavarok esetén.

Melyek az inozitol legjobb forrásai?

Bár az emberi szervezet képes az inozitol előállítására, a következő ételek fogyasztásával hozzájárulhatunk megfelelő szintjének fenntartásához:

  • Gyümölcsök: A citrusfélék (a citrom kivételével) és a sárgadinnye jó inozitolforrások.
  • Hüvelyesek: A hüvelyesek, beleértve a babot, a lencsét és a zöldborsót szintén tartalmaznak inozitolt.
  • Gabonafélék: A teljes kiőrlésű gabonák, valamint a búzacsíra különösen gazdagok inozitolban. 
  • Diófélék és magvak: A mandula, a dió, valamint a napraforgómag csupán néhányak az inozitol forrásai közül.
  • Állati termékek: Ugyan az állati eredetű termékek, mint például a máj, tartalmaznak inozitolt, vizsgálatok szerint a növényi források hatékonyabban növelhetik az inozitol szintjét a szervezetben. 
  • Étrend-kiegészítők: Az inozitol természetesen étrend-kiegészítő formában is kapható önmagában, vagy komplex termékek részeként, melyeknek szélesebb körű egészségvédő hatást köszönhetünk az egészséges és változatos étrend részeként alkalmazva. Ajánlott termék: GAL+ Multivitamin

A fenti információk tájékoztató jellegűek!

Források:

https://examine.com/supplements/inositol/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK184852/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC9955821/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7793450/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8780431/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2137771/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17952759/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7726322/

Fotó: Karolina Grabowska

Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.
Jelenleg Összesen 844 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute