Mi a különbség a metilkobalamin és a cianokobalamin között?
A metilkobalamin a B12-vitamin természetesen előforduló formája, amely főként állati, és néhány növényi eredetű élelmiszerből és étrend-kiegészítőkből juthat szervezetünkbe. A cianokobalamin a B12-vitamin szintetikus, vegán formája, mely csak étrend-kiegészítőkben található meg.
A B12-vitamin különböző formáinak hasznosulása
Röviden, a metilkobalamin könnyebben felszívódik és ezáltal könnyebben hasznosítható szervezetünk számára, mint a cianokobalamin, mivel utóbbit szervezetünknek először át kell alakítania, hogy aztán fel tudja használni. A metilkobalamint emellett a máj könnyebben tárolja későbbi felhasználásra az adenozil-kobalamin koenzimmel együtt.
A metilkobalamin a B12-vitamin azon aktív formája, mely döntő szerepet játszik a metilezési ciklusban. Ez egy olyan folyamat, melyen keresztül szervezetünk szabályozza és regenerálja DNS-ünket, kulcsfontosságú hormonokat állít elő és erősíti immunrendszerünket is.
A cianokobalamin aktív B12-vitaminná való átalakulása alacsonyabb hatékonyságú, viszont ennek a típusnak magasabb a stabilitása. Szervezetünk a cianokobalamint két aktív formává alakítja, metilkobalaminná és adenozil-kobalaminná, emellett kis mennyiségű cianid is felszabadul.
Fontos megjegyezni, hogy a cianokobalaminban található cianid mennyisége rendkívül alacsony és számos egészségfokozó, természetes növényi élelmiszer, mint például a lima bab, a mandula, vagy az alma magja is tartalmaz kis mennyiségű cianidot. A B12-vitamin cianokobalamin formában történő bevitele átlagos fogyasztás mellett természetesen nem jár kockázattal, ám dohányosok és cianidérzékenyek inkább kerüljék ezt a változatot.
Mennyi B12-vitaminra van szükségünk?
A vörösvérsejtek termeléséhez és az idegrendszer megfelelő működéséhez is elengedhetetlen B12-vitamin ajánlott bevitele olyan faktoroktól függ, mint például az életkor, a testsúly, az egészségi állapot és az étrend. A kobalamin általános, napi ajánlott mennyisége 14 és 64 év közötti felnőttek számára 2.4-4 mikrogramm, várandósok és 65 évnél idősebbek számára ez magasabb lehet.
Szervezetünk hatékonyabban szívja fel a B12-vitamint ha azt gyakori, kisebb mennyiségekben visszük be. Kevésbé hatékony hasznosulása miatt a cianokobalaminból egyes kutatások szerint akár napi 10 mikrogrammot is biztonságosan fogyaszthatunk, így nagyobb eséllyel fedezzük a szükséges mennyiséget. A szervezetünk számára megfelelő B12-vitamin mennyiségét és típusát kezelőorvosunk segítségével határozhatjuk meg.
Hogyan vigyünk be elegendő B12-vitamint?
Mindenevők fogyaszthatnak húsokat és más állati eredetű termékeket a kobalamin bevitelére. Vegánok számára megannyi változó erősségű és hatékonyságú étrend-kiegészítő elérhető, ám ezek helyett a chlorella alga jobb megoldás lehet. Hogy miért? Ez a szuperétel az aktív B12-vitamin egyetlen növényi forrása, így kiváló a biológiailag könnyen hozzáférhető, nem szintetikus B12-vitamin bevitelére.
Attól függően, hogy a chlorella milyen típusú, hol nő és milyen baktériumokkal kerül kölcsönhatásba, nem csak metilkobalamint, hanem hidroxokobalamint és adenozil-kobalamit, a kobalamin leghatékonyabb altípusait is tartalmazhatja. A korábban Chlorella pyrenoidosaként ismert Chlorella sorokiniana magában foglalja e három kobalamintípust és emellett kiváló fehérje-, vitamin-, ásványi anyag- és antioxidánsforrás is, ezért nem csak vegánok figyelmébe ajánljuk. Az adalékanyagmentes, kizárólag ezt a chlorella típust tartalmazó Mannavita Chlorella tabletta remek választás lehet a B12-vitamin, D-vitamin, folát, vas és más tápanyagok rendszeres pótlására. Alkalmazásával támogathatjuk vesénket, bélflóránkat és emésztőrendszerünket, illetve védhetjük idegrendszerünket és fokozhatjunk memóriánkat is.
A fenti információk tájékoztató jellegűek. Új étrend-kiegészítő alkalmazása előtt konzultáljunk orvosunkkal!
Források:
https://www.nature.com/articles/1602897
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32825362/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27776413/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26485478/